Hoe maak je jouw merk sterk met Employer Branding op social media?
21 augustus 2022 
in Blogs

Hoe maak je jouw merk sterk met Employer Branding op social media?Goede mensen vinden die bij jou organisatie passen: het knelpunt anno 2022! We weten allemaal dat allerlei organisaties openstaande vacatures hebben openstaan, maar hoe zorg je ervoor dat die juiste kandidaat voor jou als organisatie kiest?


Het gaat niet alleen meer om goede arbeidsvoorwaarden en ze lokken met aantrekkelijke secundaire voorwaarden. Nee, daarbij komt employer branding op Social Media om de hoek kijken. 


Employer branding, weet jij al wat het is? 

Het betekent om als organisatie een onderscheidende en authentieke werkplek positie te verkrijgen en behouden om de juiste medewerkers te behouden en aan te trekken. Simpel vertaald: Jouw werkgeversmerk als organisatie. 


Wat is je imago? Wat wil je uitstralen? Hoe communiceer je intern en extern? Allemaal vragen die belangrijk zijn om op de juiste manier met employer branding aan de slag te gaan.


‘Extern winnen is intern beginnen!’


Employer branding via social media betekent om het imago uit te dragen op je online kanalen, zoals Facebook, LinkedIn, Instagram, Tiktok en Twitter.


Waarom is employer branding op social media zo belangrijk?

Je wilt werken aan een positief imago van je organisatie. Daarom is het belangrijk dat je op lange termijn gaat investeren in huidige en toekomstige werknemers, employer branding op social media gaat je daarbij helpen!


Door employer branding in te zetten weten potentiële werknemers in wat voor een bedrijfscultuur ze terecht komen. Door foto’s, video’s en content te plaatsen op je online kanalen kunnen kandidaten sneller beslissen of er een fit is en ze een klik voelen met de organisatie. Dit kan ervoor zorgen dat de werving veel korter is, er meer sollicitanten reageren en de kwaliteit ook nog eens veel beter is dan voorheen. 


Hoe te beginnen?

1. Intern onderzoek. Hoe wordt de organisatie omschreven door eigen medewerkers? Door het uitvoeren door een medewerkerstevredenheidsonderzoek of een (anonieme) enquête kom je erachter wat de knelpunten zijn en de sterke punten. Vraag aan eigen medewerkers om tips en vraag naar hun mening. Via deze weg kun je kijken welke content belangrijk is om te plaatsen. 


2. Breng in kaart wat het gewenste imago is en wat het verschil is met het imago van nu. Maak een plan van aanpak om de ‘gap’ aan te pakken en te groeien naar het gewenste imago. Bedenk vervolgens een merkstrategie/marketingstrategie met de juiste personen die het proces zullen oppakken, begeleiden en sturen. Het is handig om hierbij een contentkalender te gebruiken om sturing te krijgen in het proces. 


3. EPV, employee value proposition. Dit is de basis van employer branding, dit geeft aan hoe jij als organisatie gezien wilt worden. Waarin is jouw organisatie onderscheidend van een ander en wat is de positionering? 


De positionering bepaal je door een aantal vragen te stellen: 

 • Wie zijn we?
 • Waar staan we voor?
 • Wat bieden we?
 • Waarin onderscheiden we ons? 

Dit combineer je met de kenmerken van je doelgroep: 

 • Voor wie maak ik dit?
 • Waar kan ik ze vinden?
 • Hoe communiceren ze?
 • Wat vinden ze interessant?

De EPV kent een aantal pijlers:

 • Compensatie (salaris, opslag, bonussen)
 • Arbeidsvoorwaarden (vrije dagen, vakanties, flexibiliteit, verzekeringen)
 • Loopbaanontwikkeling (promotie, carrièrekansen, opleidingen, ontwikkeling, training, coaching)
 • Werkomgeving (autonomie, hiërarchie, werk-privébalans, waardering, uitdagingen)
 • Cultuur (normen en waarden, missie, kernwaarden, sfeer, teamdynamiek)


4. Draag de cultuur uit binnen de organisatie. Breng dit over naar (potentiële) werknemers. Een sterk merk begint van binnenuit, werknemers zijn trots dat ze voor jouw organisatie mogen werken en zullen sneller informatie of sollicitatie processen delen op hun eigen pagina. Schrijf stukjes over eigen werknemers en laat ze aan het woord. Sollicitanten vinden dit belangrijk en leuk om te lezen. 


5. Evalueren. Het is belangrijk om tussendoor steeds te evalueren en te kijken naar de stand van zaken. Wanneer nodig, maak aanpassingen en evalueer deze later weer. 


Deze methode geeft al een mooie zet in de goede richting. Toch blijft het vaak lastig om de beste kandidaten te vinden voor openstaande functies. Daarom is het belangrijk om social media een groot onderdeel te laten uitmaken van deze methode. 


Waarom? 93% van de online gebruikers loggen dagelijks in op social media. Om je te presenteren op social media bouw je aan een sterk werkgeversmerk. Hierin is het belangrijk dat je er wel voor zorgt dat je wekelijks genoeg content hebt om consistent bij online gebruikers voorbij te komen. Zij voelen zich dan eerder betrokken bij de organisatie en bouw je een band op met de gebruikers.


Wat zou je kunnen posten op social media?

Een kleine greep content om als organisatie zichtbaar te worden op social media:

 • Werknemers posten die jarig zijn
 • Foto’s posten van mensen met branding werkkleding aan
 • Mensen die blij aan het werk zijn
 • Mensen hun promoties laten zien
 • Een dag in het leven van…
 • Nieuwe collega’s aan het woord/ voorstelrondje
 • Mensen hun behaalde doelstellingen laten zien
 • Mensen hun nieuwe auto van de zaak laten zien
 • Bedrijfsfeestjes videos
 • Resultaten van klanten laten zien
 • Bedrijfsuitjes
 • Grappige dingen omtrent personeel

Hoe bereik je dan mensen met je content van buitenaf?

Je kunt ervoor kiezen om je berichten op social media te promoten. Deze berichten bereiken dan ook mensen die jou als organisatie niet volgen en wellicht nog niet kennen, maar wel interessant kunnen zijn voor je organisatie.


Voor een bedrag van €5,- per dag kun je al mensen in jouw regio bereiken met nieuwe posts. Als je bijvoorbeeld 20 km target om jouw omgeving, gericht op de doelgroep die je zoekt, dan kun je al een sterke band opbouwen. Elke keer wanneer je een nieuwe post plaatst kun je deze promoten richting jouw doelgroep. 


Doe dit bijvoorbeeld 2 dagen voor €5 per dag. Zo heb je voor €10 al heel veel mensen bereikt die je wilt. Dit zorgt er tevens ook voor dat je meer volgers krijgt, meer likes op je posts en een veel hogere bekendheid. 


Met deze kleine aanpassingen kun jij al een hoop verschil maken! 

Hulp nodig bij jouw werkgeversmerk op social media? Socialvacature kan jou daarbij helpen! Klik hier om een afspraak in te plannen en hier eens over te brainstormen. Over de schrijver