Hoe bereik je als werkgever Gen-Z op de arbeidsmarkt?
28 maart 2023 
in Blogs

Hoe bereik je als werkgever Gen-Z op de arbeidsmarkt?

Generatie Z, ook wel bekend als post-millennials, zijn geboren tussen 1997 en 2012. Ze zijn momenteel de grootste generatie op de arbeidsmarkt en staan op het punt de babyboomers te vervangen als dominante kracht in het bedrijfsleven. Zoals elke generatie bepaalde kenmerken heeft, heeft Gen-Z dat ook. Het is belangrijk om als werkgever bewust te worden welke kenmerken dat zijn en daarop in te spelen in de wervingsprocedure. Een aantal belangrijke kenmerken en eigenschappen van Gen-Z zijn:


1. Digitale tijdperk: Gen-Z is opgegroeid met technologie en heeft een natuurlijke affiniteit met digitale middelen en apparaten. Ze zijn technisch vaardig en comfortabel met online communicatie en sociale media. 2. Onafhankelijkheid: Gen-Z streeft naar onafhankelijkheid en ze willen hun eigen keuzes maken in hun loopbaan en persoonlijke leven. 3. Divers en exclusief: Gen-Z is opgegroeid in een meer diverse en inclusieve samenleving en waardeert en verwacht diversiteit en exclusiviteit in hun werkomgeving. 4. Resultaatgericht: Gen-Z is gericht op het bereiken van resultaten en is zich bewust van de economische uitdagingen en onzekerheden in de arbeidsmarkt. 5. Gemotiveerd door waarden: Gen-Z is gemotiveerd door persoonlijke waarden en streeft naar een werk-levensbalans. Ze zoeken bedrijven die hun persoonlijke waarden ondersteunen. 6. Ondernemers gezind: Gen-Z heeft een ondernemersgeest en is geïnteresseerd in zelfstandig ondernemerschap en nieuwe mogelijkheden in de arbeidsmarkt. 


Door deze kenmerken en eigenschappen in overweging te nemen, kunnen werkgevers gerichtere en effectievere wervingsstrategieën ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van Gen-Z. 

Maar, voordat je daarmee begint… hoe bereik je Gen-Z eigenlijk? Hier een aantal tips:

- Maak gebruik van social media: Gen-Z is opgegroeid met social media en heeft een sterk vertrouwen in deze platforms. Werkgevers moeten daarom social media inzetten als een belangrijk kanaal om jong talent te bereiken en aan te spreken. Kanalen die een belangrijke rol spelen zijn: Instagram, TikTok en LinkedIn. Facebook en Twitter worden steeds minder populair onder deze doelgroep en verliest zijn kracht. 

- Laat je bedrijfscultuur zien: Gen-Z waardeert bedrijven die duidelijk hun bedrijfscultuur communiceren en deze waarden uitdragen. Werkgevers moeten daarom hun cultuur, normen en waarden communiceren en uitdragen op een transparante manier en zichtbaar maken voor potentiële werknemers. 

- Bied flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden: Gen-Z streeft naar een work-life balance en waardeert bedrijven die flexibiliteit bieden, zoals remote werken, deeltijdwerk en vervroegd pensioneren. Werkgevers moeten deze opties aanbieden en uitdragen om Gen-Z aan te trekken. 

- Laat doorgroeimogelijkheden zien: Gen-Z wil zich ontwikkelen en groeien in hun loopbaan. Werkgevers moeten daarom duidelijk communiceren hoe ze hun werknemers kunnen ondersteunen in hun loopbaanontwikkeling. 

- Focus op diversiteit en exclusiviteit: Gen-Z is een diverse generatie en waardeert bedrijven die dit ook zijn. Werkgevers moeten daarom een actieve rol spelen in het bevorderen van diversiteit en exclusiviteit in hun organisatie. 

Door deze stappen te nemen ben je als werkgever een stuk zichtbaarder voor Gen-Z en je ze aantrekken en helpen om een baan te vinden die bij ze past. Werkgevers moeten zich bewust zijn van de unieke eigenschappen en verwachtingen van Gen-Z en daarom inspelen in hun wervingsproces. 

Als werkgever kun je verschillende voordelen realiseren door te werken met Gen-Z. Een aantal voordelen zijn:

- Toegang tot een breder en jong talentpool: Gen-Z is een groeiende demografische groep op de arbeidsmarkt en door hen te bereiken en aan te nemen kun je de pool van beschikbare talenten uitbreiden. 

- Digitale expertise en vaardigheden: Gen-Z is opgegroeid met digitalisatie en beschikt over uitgebreide kennis en vaardigheden op het gebied van technologie en digitale middelen, wat heel waardevol kan zijn voor veel bedrijven. 

- Diversiteit en exclusiviteit: Gen-Z is divers en waardeert en verwacht exclusiviteit en diversiteit in de werkomgeving. Door Gen-Z aan te nemen kun je de diversiteit en exclusiviteit versterken binnen je organisatie.

- Motivatie en energie: Gen-Z is resultaatgericht en gemotiveerd door waarden, wat betekent dat ze hard werken om hun doelen te bereiken en enthousiast zijn over de mogelijkheden die de toekomst biedt. 

- Loyale werknemers: Gen-Z zoekt naar een werk-levensbalans en bedrijven die hun persoonlijke waarden ondersteunen. Dit kan ertoe leiden dat ze langer bij je organisatie blijven en trouw aan je bedrijf zijn. 

- Versterkt bedrijfsimago: Bedrijven die inspelen op de verwachtingen van Gen-Z kunnen een positieve reputatie opbouwen en aantrekkelijker zijn voor toekomstige werknemers, klanten en zakelijke partners. 


Al met al bieden deze voordelen de mogelijkheid om de productiviteit, groei en duurzaamheid van je organisatie te versterken door het aantrekken en behouden van getalenteerde en gemotiveerde Gen-Z werknemers. 


Vind jij het nog steeds lastig om hiermee aan de slag te gaan? Klik hier om dan eens een kopje koffie met ons te drinken en te horen hoe wij jou hiermee kunnen helpen. 


Over de schrijver
Reactie plaatsen