Een nieuw tijdperk: Werven zonder cv’s en motivatiebrieven
21 augustus 2022 
in Blogs

Een nieuw tijdperk: Werven zonder cv’s en motivatiebrieven

Leestijd: 2 minuten

Wanneer we het hebben over ‘de oude manier’ van werven, hebben we het over het opsturen van een cv en motivatiebrief naar een bedrijf. Dit was altijd heel waardevol voor bedrijven, omdat toen de vacature veel schaarser was dan de sollicitant. 

We spoelen even door naar 2022, vandaag de dag waar de teller op meer dan 400.000 openstaande vacatures staat en de werkloosheid zeer laag is. Hoe kan een bedrijf nu opvallen als ze een vacature hebben openstaan? Door in ieder geval niet meer alleen te focussen op een cv en motivatiebrief!

Hoe kun je dan beoordelen of het een match is als je geen cv of motivatiebrief hebt? 
Wij maken gebruik van funnels. Een funnel is een soort trechter die data analyseert en filtert van mensen op het internet. Door gebruik te maken van een funnel kunnen we ervoor zorgen dat de vacature/campagne bij de juiste mensen terecht komt op social media. Vervolgens vullen sollicitanten een vragenlijst in (deze vragenlijst is opgesteld om te kijken of sollicitanten aan de harde eisen voldoen, zodat de kwaliteit goed is) en krijg jij als bedrijf de resultaten binnen. 

Wanneer iemand antwoord geeft welke niet matcht met het functieprofiel wordt diegene automatisch doorverwezen naar de ‘bedankt, geen match’ pagina. Wel kunnen we ervoor kiezen om diegene dan door te sturen naar een andere functie. Op deze manier blijven aan het einde van de funnel alleen kandidaten over die voldoen aan alle harde eisen van het functieprofiel en automatiseren wij op deze manier al de voorselectie.
De vragenlijst zelf is super laagdrempelig voor kandidaten, zodat je tijdens een kennismakingsgesprek de diepgang kunt ingaan. 


Werven zonder CV's en motivatiebrieven


Waarom dit de toekomst is?!
Dit concept zorgt voor maar liefst 80 á 90% meer sollicitanten. Onderzoek heeft bewezen dat 85% van onze keuzes worden beïnvloed worden door ons onbewuste brein, dit zijn de reflexen en emoties van mensen. 15% van onze besluiten worden dus gemaakt door ons bewuste brein en zijn rationeel en weloverwogen. 


85% heeft dus niet zo snel een cv of motivatiebrief bij de hand wanneer ze plots een vacature voorbij zien komen die ze aanspreekt. Wanneer hier ook niet om gevraagd wordt en ze alleen een vragenlijst hoeven in te vullen, kunnen ze super snel en makkelijk solliciteren. Dit zijn de passieve kandidaten. Hiermee vergroot je met 85% je doelgroep.

Nog een reden waarom een cv en motivatiebrief achterhaald is, is dat je mensen automatisch afrekent op hun verleden, terwijl het niets zegt over de toekomst. Kijk eerder naar de normen en waarden die iemand meebrengt, talent en ga d.m.v. het gesprek kijken of het een match is!

Noot! Er zijn natuurlijk ook beroepen waar er wel gekeken moet worden naar een cv en bepaalde eisen, zoals een dokter of piloot bijvoorbeeld.  

Met dit concept kunnen wij nu al jaren klanten helpen om hun vacatures in te vullen. Daarnaast zijn er een aantal tips die je al makkelijk kunt toepassen in je wervingsstrategie.


3 tips om sneller aan sollicitanten te komen:

  • Vraag niet meer om een cv en motivatiebrief. Deze hebben kandidaten niet meer zo snel bij de hand en het maakt de stap om te solliciteren zwaarder. 
  • Publiceer op online kanalen. We leven in een digitaal tijdperk, dus speel daar ook op in met het plaatsen van vacatures. Je bereik is veel en veel groter en grotere kans dat kandidaten sneller je vacature aanklikken, omdat het zo laagdrempelig is.
  • Versterk je employer branding. Wees zichtbaar op Social Media! Kandidaten vinden het belangrijk om te zien wat voor ‘uitstraling’ je hebt en in wat voor organisatie eventueel terecht zouden komen.

Heb jij hier hulp bij nodig, of zou je gewoon eens een keer willen sparren hierover? Plan dan hier een (vrijblijvende)sessie met ons in. 

Over de schrijver