Instagram voor bedrijven: Groei mee
22 november 2022 
in Blogs

Instagram voor bedrijven: Groei mee

Instagram - het sociale platform wat in de afgelopen jaren een razendsnelle groei heeft meegemaakt en nog steeds doormaakt.  

Ondertussen al meer actieve gebruikers dan Facebook en een ideaal platform om als bedrijf op in te spelen om meer klanten te genereren. 

Waarom Instagram inzetten voor je bedrijf? 

Omdat:

 • 90% van de gebruikers ten minste 1 bedrijf volgen via hun eigen account.

 • Instagram bezig is om bedrijven te helpen om sneller in contact te laten komen met hun volgers en om nieuw publiek aan te trekken.

 • Meer dan 60% van de gebruikers interesse heeft in een merk of product na het bekijken van stories of posts.

 • Je relatief goedkoop kan adverteren.

 • Je visueel (foto en of video) aantrekkelijk kan adverteren.

 • Je met de juiste hashtags de juiste doelgroep kunt bereiken.

 • Instagram het platform is met de meeste engagement. Dit betekent: langdurige en betrouwbare relaties met de gebruikers.

De cijfers liegen er niet om, Instagram voor bedrijven werkt! Mensen vinden het namelijk leuk om merken of bedrijven via Instagram te volgen. Nieuwe producten en diensten worden snel ontdekt en gekocht via het platform. Zorg dus dat je zichtbaar bent en blijft! Hoe je dat doet, deel ik hieronder met je.


Je Instagram profiel optimaliseren

Het is belangrijk dat je profiel gebruiksvriendelijk is en je de juiste informatie deelt over je producten of diensten. 


Stap 1: Richt je profiel goed in

Gebruik een duidelijke profielfoto van jezelf of van je logo. Wees beknopt en duidelijk in de omschrijving. Laat gebruikers weten wat je doet, welke producten of diensten je verkoopt/aanbiedt en houdt het informatief en kort, je hebt namelijk maar 150 tekens in je bio. 

Zet je persoonlijke account om in een zakelijk account. Met een zakelijk bedrijfsprofiel heb je inzicht in alle statistieken. Zo zie je welke berichten goed presteren en wat je advertentieprestaties zijn. Daarnaast is het mogelijk om een ‘contact’ knop aan je profiel toe te voegen waar je een routebeschrijving, telefoonnummer en e-mailadres aan kan koppelen. Zo weten gebruikers jouw bedrijf makkelijk te vinden en kunnen ze contact met je opnemen. 


Stap 2. Maak je profiel visueel aantrekkelijk 

Zorg voor content! Gebruik scherpe en duidelijke foto’s en probeer het ook af te wisselen met video’s/reels. Duidelijke foto’s zorgen ervoor dat gebruikers meer geïnteresseerd zijn en je eerder meer likes en reacties gaat krijgen. 

Wees creatief in je content en plaats regelmatig in je feed. Probeer er wel op te letten, wanneer je een zakelijk account hebt, je niet alleen zakelijke content plaatst. Probeer het af te wisselen met bijvoorbeeld een ‘kijkje achter de schermen’ of een vrijdagmiddagborrel met het team. 


Stap 3. Gebruik stories

Stories, een hele handige tool om op een laagdrempelige manier te blijven posten. Een story is zichtbaar voor 24 uur en wordt daarna weer verwijderd. Door dagelijks iets in je story te plaatsen blijf je ‘on top of mind’ bij je volgers. 

Hierbij een aantal tips om je te helpen om meer engagement te creëren bij je volgers:

 • Deel UGC (User Generated Content), met andere woorden: de content die geplaatst is door klanten die jouw product of dienst hebben afgenomen en dit delen op hun account. Repost hun bericht in je verhaal. Dit is eigenlijk de nieuwe vorm van reviews verzamelen. 

 • Bewaar je stories in de highlights. Belangrijke stories of UGC kun je nu bewaren in je highlights. Zo kunnen gebruikers je verhalen terugzien, want normaal gesproken worden ze verwijderd na 24 uur, maar nu kunnen ze altijd zichtbaar blijven. 

 • Wees interactief met je volgers. Gebruik vragen, polls en een quiz om informatie aan je volgers op te vragen. Je creëert een tweerichtingscommunicatie wat de engagement verhoogd.

 • Deel speciale dagen of events en neem je volgers mee. Geef een kijkje achter de schermen en probeer zoveel mogelijk vast te leggen door gebruik te maken van foto’s en video’s.

 • Wees jezelf en onderscheidend. Stories zijn een stuk informeler, dus mogen ook gek, grappig, laagdrempelig etc. zijn. 


Stap 4. Wees zichtbaar - Wees actief

Content, content en nog eens content. Het is belangrijk om actief te posten en zichtbaar te zijn bij gebruikers. Dit bepaalt namelijk veel over de vindbaarheid, je positie in het algoritme en je betrokkenheid naar je volgers van je Instagrampagina. Je kunt actief zijn door bijvoorbeeld iets te posten op je pagina, iets in je story te delen of live gaan. 

Probeer wekelijks iets te posten in je feed en dagelijks in je story, zo is jouw feed altijd relevant en weten gebruikers dat je actief bent en up-to-date. Je hebt verschillende apps om op automatische tijdstippen iets te posten, zodat het allemaal al klaargezet wordt en je dus eigenlijk een automatische contentkalender hebt die het voor je gaat plaatsen op de datum en het tijdstip wanneer jij dat hebt aangegeven. 


Bron: https://sproutsocial.com/insights/best-times-to-post-on-social-media/

Ook is het belangrijk om interactie aan te gaan met je volgers. Dit kun je doen in je stories, maar ook door het reageren en liken van comments, dm’s en interesse terug tonen in hun profiel. 


Stap 5. Gebruik #hashtags

Door gebruik te maken van hashtags kun je jouw doelgroep beter bereiken en krijg je meer bereik in het algemeen. Als je bijvoorbeeld een vacature wil uitlichten op je profiel kun je de hashtag #vacature gebruiken. Gebruikers gebruiken namelijk deze hashtag wanneer ze op zoek zijn naar een vacature of gewoon nieuwsgierig zijn naar het aanbod. 

De hashtags die je kunt gebruiken zijn verschillend per post:

 • Claim je eigen hashtag, dit wil zeggen dat je altijd 1 hashtag hebt die onder elke post voorbij komt, bijvoorbeeld je bedrijfsnaam, kernwaarde of slogan.

 • Gebruik minimaal 5 hashtags en maximaal 30.

 • Wissel af met de hashtags, stem ze af op de content die je plaatst.

 • Plaats de hashtags als reactie onder je foto of video, zo hoeven gebruikers de hashtags niet direct te zien in de post en staat het op deze manier mooier.

Aan de slag!

Na het volgen van deze stappen kom je al een heel eind. Ontdek zelf welke content er passend is bij je pagina en waar je je goed bij voelt. Dankzij alle statistieken kun je goed analyseren welke content het beste werkt en pas daar je strategie op aan. Dit zorgt uiteindelijk voor een waardevolle pagina voor jou en je volgers!

Succes met het inrichten van jouw waardevolle Instagram Pagina!

Over de schrijver
Reactie plaatsen