Social media inzetten om B2B te creëren- hoe pak je dit aan?
17 oktober 2022 
in Blogs

Social media inzetten om B2B te creëren- hoe pak je dit aan?

Social media inzetten om B2B te creëren- hoe pak je dit aan?

Leestijd: 4 minuten


Social media speelt tegenwoordig een grote rol om de juiste doelgroep te bereiken. Wanneer we het hebben over ‘de juiste doelgroep’ denken we vaak eigenlijk aan B2C → als een bedrijf producten/diensten levert aan consumenten. Bedrijven spelen actief in om via social media de consumenten te verleiden om over te gaan in een verkoop, maar geldt dit ook voor B2B?


Bedrijven laten ontzettend veel kansen liggen om hun producten of diensten via social media onder de aandacht te brengen bij andere bedrijven → B2B. 

Zonde, want hier valt ontzettend veel te halen! Of je je nu richt op consumenten of bedrijven, je focust je uiteindelijk altijd op mensen. Juist mensen willen zien waar je mee bezig bent en wat jouw waarde is als bedrijf, deel daarom die kennis om deze doelgroep van informatie te voorzien. 


Benieuwd hoe je social media inzet voor jouw B2B? In deze blog leggen we je dat uit. 


Start bij de basis

Het is belangrijk om allereerst een social media kanaal te hebben. Het kan zijn dat die al aanwezig is en je elke dag content plaatst, maar bereik je met die content wel de juiste doelgroep? Draagt deze content uiteindelijk bij aan de doelstellingen? Vragen waar je serieus over na moet denken. Tijd om dat eens op een rijtje te zetten:


 • Waar staat jouw bedrijf voor en op welke manier wil je communiceren naar je doelgroep? Door de jaren heen heb je wel kunnen merken dat de manier van communiceren veranderd is en dat veel mensen waarde hechten aan toegankelijkheid en een niet te formele setting. 
   
 • Wat is het doel wat je wil bereiken met je social kanalen? Het kan zijn dat je meer naamsbekendheid wilt genereren, maar het kan ook zijn dat de focus ligt op het genereren van leads. Tijd om eerst onderzoek te doen naar jouw doelgroep. 
   
 • Zoom in op de doelgroep. Wat zijn de behoeften, interesses en problemen van je doelgroep? 
   
 • Wat is jouw toegevoegde waarde als bedrijf? Welke oplossingen kun je aanbieden met de content die je plaatst? Dit kunnen bijvoorbeeld informatieve reels, blogs, storytelling, etc. zijn.   
   
 • Waar is je doelgroep actief? Welke kanalen zijn interessant? LinkedIn is natuurlijk het meest zakelijke social media platform, dus grote kans dat je daar veel meer mee gaat doen dan bijvoorbeeld een Snapchat. 


Social media kanalen  

Probeer ‘outside the box’ te denken en speel in op de trends die zich voordoen (mits je denkt dat daar je doelgroep ook zit). Instagram, Facebook, TikTok etc. kunnen waardevolle kanalen zijn om B2B te genereren, want je richt je nog altijd op mensen. De voordelen van:


 • LinkedIn: LinkedIn is het grootste professionele netwerk ter wereld met meer dan 850 miljoen leden. Binnen Nederland staat de teller op 5 miljoen leden. Logisch dat de voorkeur van veel bedrijven daar dan ligt. Mensen zijn erop ingespeeld dat ze via LinkedIn op een zakelijke manier benaderd worden en ook zakelijke content voorbij zien komen. Met de zoekfilters van LinkedIn kun je heel goed jouw doelgroep filteren (functietitels, branches, omgeving etc.), je weet precies wie je bereikt en wat je doel is. Op deze manier kun je relevante content bieden. 


 • Facebook: Facebook is nog altijd een populair medium onder Nederlanders. Wel neemt het dagelijks gebruik enorm af en verliest het vooral terrein onder mensen tot 40 jaar. Nog steeds zijn er dagelijks miljoenen gebruikers actief, dus zeker geen reden om daar niet op in te spelen. De kracht van Facebook zijn namelijk de Facebook advertenties. De advertentiemogelijkheden zijn heel uitgebreid en divers en juist daarmee kun je je slag slaan om B2B te genereren. 


 • Instagram: Instagram is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Volgens datareportal gebruiken meer dan 8,5 miljoen Nederlanders Instagram, dat is meer dan 50% van de totale bevolking in Nederland. Ook die aantallen zullen alleen maar toenemen, wat betekent dat Instagram voor Nederlandse bedrijven steeds relevanter wordt als strategisch communicatiekanaal. Instagram valt onder hetzelfde meta platform als Facebook waardoor het nog makkelijker is geworden om te adverteren naar jouw doelgroep. Instagram is het ideale kanaal om je bedrijf ‘gezicht’ te geven en de menselijke kant te tonen. Je kunt hier veel beeldmateriaal tonen, een sfeerimpressie geven en inspelen op de employer branding. Heel handig als het gaat om meer B2B te genereren.


 • TikTok: TikTok is een vrij nieuw kanaal, maar razend populair en voor velen ondenkbaar geworden. TikTok is in 2022, ten opzichte van 2021, gegroeid met 75% gebruikers. Er zijn hedendag 3 miljoen Nederlandse gebruikers actief op TikTok. Het handige van TikTok is dat je video’s plaatst en het duidelijke content is. Je kunt adverteren en ook heel getarget naar de juiste doelgroep. Wel is het belangrijk dat je op TikTok creatieve content plaatst (video’s). TikTok heeft veel jonge gebruikers, dus het is belangrijk om in je doelgroepanalyse te kijken of dit kanaal veel toegevoegde waarde brengt voor jou als organisatie. 

Er zijn natuurlijk nog meer kanalen, zoals: Youtube, Snapchat, Twitter etc. maar die zijn minder relevant als het gaat om B2B te genereren. 


Content

De volgende onmisbare stap is: content! Welke content je ook plaatst, het is belangrijk dat de content bij jouw organisatie past. Beste mix is om informatieve content te plaatsen (nieuwste marktontwikkelingen bijvoorbeeld in de werving), de sfeer van jouw organisatie weer te geven en informeren wat jouw bedrijf kan betekenen voor andere bedrijven.  

Om jou alvast op weg te helpen: 

 • Geef een kijkje achter de schermen 
 • Laat zien wie het team is
 • Wees duidelijk in de dienstverlening
 • Wissel foto’s en video’s af met elkaar
 • Deel nuttige tips
 • Deel kennis omtrent nieuwe trends die er spelen
 • Deel samenwerkingen 

Na het volgen van deze stappen weet jij bedrijven te verleiden om een samenwerking aan te gaan met jou! 


Toch nog hulp nodig? Wij helpen jou graag op weg! Plan hier een afspraak met ons in om samen te brainstormen!


Social media om B2BOver de schrijver
Reactie plaatsen